Κάθε φορά που ένα σπυράκι αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόσωπό μας η εμφάνισή μας επηρεάζεται και η ψυχολογία μας πέφτει. Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν πολλά σπυράκια κάνουν την εμφάνισή τους! Μιλάμε φυσικά για την ακμή, τη συχνότερη δερματολογική πάθηση που ακολουθεί μία χρόνια διαδρομή, με αρκετά σκαμπανεβάσματα και με ιδιαίτερη προτίμηση στους έφηβους, το 85% των οποίων έχει εμφανίσει σε κάποια στιγμή. Προσβάλλει νωρίτερα τα κορίτσια (10 με 12 ετών), διότι ωριμάζουν γρηγορότερα από τα αγόρια, και εκδηλώνεται με την παρουσία μικρών πολύμορφων εξανθημάτων – ή αλλιώς σπυράκια, που, ανάλογα με τον τύπο της ακμής, μπορεί να διαφέρουν στην όψη. Εμφανίζεται στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη και στους ώμους, εκεί δηλαδή που υπάρχουν τριχοσμηγματογόνοι θύλακες.
Τα ευχάριστα νέα, ωστόσο, είναι ότι η ακμή σήμερα έχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο αντιμετώπισης και θεραπείας.
Γιατί έχουμε ακμή
Αυτό το ερώτημα δε μπορεί να απαντηθεί ξεκάθαρα ή μονοδιάστατα. Οι επιστήμονες πάντως έχουν παρατηρήσει διαφορετικούς παράγοντες δημιουργίας ακμής.
Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι:
- Η κληρονομικότητα: Αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας υπέφερε ή υποφέρει από την πάθηση της ακμής έχετε αυξημένη πιθανότητα να την εμφανίσετε και εσείς.
- Πολλά κερατινοκύτταρα: Εδώ, να εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε: στους τριχοσμηγματογόνους θύλακες, εκεί από όπου φυτρώνουν οι τρίχες, δημιουργούνται τα κερατινοκύτταρα. Όταν, όμως, παράγονται πολλά κερατινοκύτταρα, φράσσουν τους θύλακες, με αποτέλεσμα το σμήγμα να εγκλωβίζεται και να δημιουργούνται σπυράκια.
- Οι ορμόνες: Η ακμή στην εφηβεία εμφανίζεται λόγω των πολλών ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στον οργανισμό μας και οι οποίες δρουν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες των τριχών. Όταν οι αδένες υπερλειτουργούν, τότε αρχίζουν να παράγουν περισσότερο σμήγμα από το φυσιολογικό, που φράσσει τους πόρους και δημιουργούνται τα σπυράκια.
- Τα καλλυντικά: Αυτό σημαίνει ότι η ακμή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ακατάλληλων για τον τύπο του δέρματός μας καλλυντικών προϊόντων.
- Κορτιζονούχα φάρμακα: Έχει παρατηρηθεί ότι η κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει ακμή. Το καλό όμως είναι ότι, όταν σταματήσει η χορήγηση του φαρμάκου, υποχωρεί και το πρόβλημα.,
Επιδείνωση της ακμής
- Το άγχος: ...και τα νεύρα και η στενοχώρια και όσοι έντονοι συγκινησιακοί παράγοντες υπάρχουν μπορεί να συσχετίζονται με την επιδείνωση της ακμής, όχι τόσο της εφηβικής όσο της ενήλικης.
- Οι λιπαρές τροφές: Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες τροφές πλούσιες σε λιπαρά μπορεί να οξύνουν το πρόβλημα.
- Οι κλιματολογικές συνθήκες: Εδώ μιλάμε για τη λεγόμενη «τροπική ακμή» (ακμή της Μαγιόρκα) που φουντώνει κυρίως από την πολλή ζέστη και την υγρασία. Ο ιδρώτας, μάλιστα, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή της.
Η ακμή και οι τύποι της
- Φαγεσωρική ακμή: Είναι η πιο ήπια μορφή που εκδηλώνεται με τους φαγέσωρες, μικρά σπυράκια («μπιμπίκια») άσπρα ή μαύρα, ή πολύ μικρές κυστούλες σαν τα κεφαλάκια της καρφίτσας.
- Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή: Δύσκολα διαβάζεται, εύκολα αναγνωρίζεται ως μέτριας μορφής ακμή που εκδηλώνεται με μικρά κοκκινωπά σπυράκια με πύον.
- Φλεγμονώδης ή κυστική ακμή: Πρόκειται για την πιο βαριά μορφή. Εδώ μπορεί να συνυπάρχουν και τα σπυράκια με πύον, αλλά και μεγάλες κύστεις κάτω από το δέρμα. Πρόκειται για επώδυνη ακμή που αφήνει σημάδια, γι’ αυτό απαιτεί θεραπεία.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
- Να πειράζετε τα σπυράκια σας, γιατί επιμολύνετε την περιοχή και δημιουργείτε σημάδια που δεν θεραπεύονται εύκολα.
- Να παίρνετε φάρμακα που δεν σας έχει συστήσει δερματολόγος, αλλά κάποιος γνωστός.
Τι πρέπει να κάνετε
- Καλό καθαρισμό του προσώπου: Είναι απαραίτητο να γίνεται δύο φορές την ημέρα, με τα κατάλληλα προϊόντα , όπως αυτά της σειράς Normaderm της Vichy, εκτός από την αγωγή που θα συστήσει ο δερματολόγος ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Προτιμήστε λοιπόν τα προϊόντα με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» ή «για επιδερμίδες με τάση ακμής». Τα μη φαγεσωρογόνα προϊόντα δεν περιέχουν συστατικά που να φράσσουν τους πόρους.
- Προμηθευτείτε μία καλή καλυπτική κρέμα: Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προτιμήστε μία διορθωτική κρέμα προσώπου ΒΒ με χρώμα για μείωση των ατελειών, ενυδάτωση, έλεγχο της γυαλάδας και αψεγάδιαστο ματ αποτέλεσμα που διαρκεί.
- Μη σταματήσετε απότομα την καθημερινή σας περιποίηση. Όταν βλέπετε βελτίωση από την αγωγή που ακολουθείτε, αυτή πρέπει να διακόπτεται σταδιακά και όχι αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα της ακμής. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε μια κρέμα καθαρισμού δύο φορές την ημέρα, μπορείτε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε μία φορά την ημέρα για κάποιο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια μέρα παρά μέρα, κ.ο.κ. πριν τη σταματήσετε. Η ακμή συχνά επανεμφανίζεται σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε πως το δέρμα παραμένει καθαρό.
- Να ακολουθείτε πιστά την αγωγή που σας έδωσε ο γιατρός.