Το μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ είναι ειδικά σχεδιασμένο να μην φράσσει τους πόρους, κάτι που το καθιστά ιδανικό για την αντιδραστική επιδερμίδα ή την επιδερμίδα με τάση ακμής.
Μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ vs φραγμένοι πόροι.
Η λέξη «φαγεσωρογόνος» προέρχεται από τους «φαγέσωρες» –ατέλειες που αποτελούν σύνηθες σύμπτωμα της επιδερμίδας με τάση ακμής και είναι επίσης γνωστές ως φραγμένοι πόροι. Υπάρχουν δύο τύποι φαγεσώρων: οι ανοιχτοί και οι κλειστοί. Στους κλειστούς φαγέσωρες, τα λευκά στίγματα με απλά λόγια, συσσωρεύεται σμήγμα κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας σχηματίζοντας ένα λευκό εξόγκωμα. Στους ανοιχτούς φαγέσωρες, δηλαδή τα μαύρα στίγματα, το σμήγμα φτάνει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, ανοίγει, και έρχεται σε επαφή με τον αέρα αποκτώντας μαύρο χρώμα[1].
Η ακμή είναι ένας συνδυασμός λευκών στιγμάτων, μαύρων στιγμάτων, βακτηρίων και νεκρών κυττάρων, όλα εκ των οποίων οφείλονται στους φραγμένους πόρους[2].
Η λέξη «φαγεσωρογόνος» προέρχεται από τους «φαγέσωρες», γνωστούς και ως φραγμένους πόρους.
Μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ για την ευαίσθητη επιδερμίδα και την επιδερμίδα με τάση ακμής.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια συστατικά είναι φαγεσωρογόνα, καθώς αυτό εξαρτάται από τον εκάστοτε τύπο επιδερμίδα και τον τρόπο που αυτός αντιδρά σε συγκεκριμένα συστατικά. Όταν ένα προϊόν μακιγιάζ φέρει τον χαρακτηρισμό «μη φαγεσωρογόνο», σημαίνει ότι δεν περιέχει ορισμένα συστατικά που φράσσουν τους πόρους και προκαλούν ακμή. Τα προϊόντα αυτά έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές και έχουν αξιολογηθεί υπό δερματολογικό έλεγχο, προκειμένου να αποκτήσουν τη σήμανση «μη φαγεσωρογόνο». Στην αντιδραστική επιδερμίδα ή την επιδερμίδα με τάση ακμής ή εξάρσεων ακμής, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μη φαγεσωρογόνα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ[3]. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ δεν καταπολεμά ούτε θεραπεύει την ακμή: απλώς αποτρέπει το φράξιμο των πόρων και τις επακόλουθες εξάρσεις ακμής.
"Όταν ένα προϊόν μακιγιάζ φέρει τον χαρακτηρισμό «μη φαγεσωρογόνο», σημαίνει ότι δεν περιέχει ορισμένα συστατικά που φράσσουν τους πόρους και προκαλούν ακμή."
Για να μειώσετε την εμφάνιση των ατελειών, είναι σημαντικό να καθαρίζετε το πρόσωπό σαςπριν πέσετε για ύπνο, να κάνετε ήπια απολέπιση, και να επιλέγετε προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για την επιδερμίδα με τάση ακμής.
Επιπλέον, αν έχετε ακμή ή ταλαιπωρείστε από εξάρσεις, είναι καλό να επιλέξετε μια ανάλαφρη ενυδατική χωρίς βαριά σύνθεση, που να μην περιέχεται καθόλου έλαια. Μια τέτοιου είδους ενυδατική απορροφάται γρήγορα και περιέχει καταπραϋντικά συστατικά που δεσμεύουν το νερό, όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη.
Η λοσιόν καθαρισμού σας θα πρέπει να προσφέρει βαθύ καθαρισμό και να καθαρίζει τους πόρους, καθώς και να περιέχει σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της ακμής. Και τέλος, φροντίστε να επιλέγετε μη φαγεσωρογόνα αντιηλιακά, ώστε να απορροφούνται άμεσα χωρίς να αφήνουν λιπαρή αίσθηση στην επιδερμίδα.
Πηγές:
[1] Chularojanamontri, L. et al,'Moisturizers for Acne: What are their Constituents?' στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.5 (2014) σ. 36-44 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025519/]
[2] PubMed Health Glossary (Πηγή: NIH - National Library of Medicine). Προσβάσιμο στο:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0025360/
[3] Kraft, J, et al, 'Management of acne' στο CMAJ 183.7 (2011) σ. 430-435 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080563/]