Όπως και ο κάτοχός του, το τριχωτό γερνά –αν και αυτό συμβαίνει σιωπηρά και ανεπαίσθητα, ακόμη και όταν τα μαλλιά συνεχίζουν να το καλύπτουν διατηρώντας την κομψότητα του. Η γήρανση του ανθρώπινου τριχωτού παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό προφίλ από ό,τι αυτό που περιγράφει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η ρυτίδωση, η πτώση, η απώλεια της ελαστικότητας (χαλάρωση)… είναι παράγοντες που δεν ισχύουν εδώ, ενώ άλλα σημάδια παραμένουν αόρατα (κηλίδες μελάγχρωσης). Η αναπόφευκτη αυτή διαδικασία έχει αποτελέσει αντικείμενο ελάχιστων μελετών έως τώρα. Μεταξύ αυτών, στο πλαίσιο ενός εντυπωσιακού έργου που πραγματοποιήθηκε από τη L’Oréal R&I σε συνεργασία με τον Καθ. Piérard (Πανεπιστήμιο Λιέγης, Βέλγιο), αναλύθηκαν 650 βιοψίες τριχωτού με και χωρίς αλωπεκία, από άνδρες και γυναίκες καυκάσιας καταγωγής.
Οι ανοσο-ιστολογικοί δείκτες κατέδειξαν ριζικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, με τη γήρανση του τριχωτού να είναι πιο πρώιμη και πιο έντονη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Για όλα τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, οι αλλαγές στο τριχωτό λόγω της ηλικίας αφορούσαν στο σύνολο σχεδόν της δομής του δέρματος: πιο λεπτή επιδερμίδα, λιγότερο πυκνά αιμοφόρα αγγεία, χόριο επιρρεπές σε ελάστωση (σχετιζόμενη με τον ήλιο).
Η αλωπεκία φαίνεται να μιμείται και να εντείνει τις αλλοιώσεις αυτές, αν και δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα (αιτία, συνέπεια;).
Για να τα συνοψίσουμε, η γήρανση του τριχωτού συνίσταται σε βραδείες, αδιόρατες και ανεπαίσθητες διαδικασίες που δεν γίνονται αντιληπτές από το ίδιο το άτομο. Το γκριζάρισμα των μαλλιών, η τριχόπτωση και η αραίωση αποτελούν, αναμφισβήτητα, τους σημαντικότερους δείκτες της γήρανσης του τριχωτού στους περισσότερους ανθρώπους, αν και, από την άλλη, τα συμπτώματα ευαισθησίας (κνησμός) μειώνονται σταδιακά με την ηλικία.
Παρ’ όλα αυτά, η γήρανση του τριχωτού ακολουθεί τη γενικότερη γήρανση του σώματος, όπως αυτή γίνεται αισθητή από κάθε άτομο. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν συχνά αυξημένη δυσκολία σε απλές πράξεις όπως το λούσιμο (ή η διαχείριση των μαλλιών), επειδή τους είναι πλέον πιο δύσκολο ή ακόμα και επώδυνο να σηκώσουν τα χέρια τους ψηλά.
Η ανάπτυξη προϊόντων κατά της γήρανσης του τριχωτού, πέραν των εύλογων βιολογικών παραγόντων, θα πρέπει επίσης να ενσωματώνει και να συνάδει με τις συνήθεις και βασικές σωματικές ανάγκες των πιο ηλικιωμένων καταναλωτών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η γήρανση του τριχωτού περιλαμβάνει αργές, αδιόρατες και ανεπαίσθητες βιολογικές αλλαγές που διαφέρουν εντελώς από αυτές που αφορούν στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Οι συναφείς ενδείξεις (παρουσία μαλλιών, πυκνότητα, χρώμα) και οι απαιτούμενες τεχνικές αντιμετώπισης παραμένουν, μέχρι σήμερα, κύριοι παράγοντες κατά την ανάπτυξη προϊόντων κατά της γήρανσης του τριχωτού.