Αν παρατηρείτε αυξημένη τριχόπτωση ή αραίωση, ίσως αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Παρακάτω εξετάζουμε πώς ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάζει την τριχόπτωση.
Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην τριχόπτωση;
Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους ενδογενείς παράγοντες, όπως τα γονίδια, το φύλο και την ηλικία. Αρνητική επίδραση στην υγεία των μαλλιών σας ενδέχεται να ασκεί και ο τρόπος ζωής σας, όμως, αν πάσχετε από μακροχρόνια ή χρόνια τριχόπτωση, τα αίτια μπορεί να είναι παθολογικά.
Η κληρονομική αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου έχει αναγνωριστεί ως το αίτιο μέχρι και στο 70% των περιπτώσεων πρόωρης τριχόπτωσης στους άνδρες, με μελέτες να υποδεικνύουν ότι τα γονίδια είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει την προδιάθεση για τριχόπτωση. [1] Ωστόσο, η οξεία αλωπεκία –όταν τα μαλλιά πέφτουν ξαφνικά και σε μεγάλες ποσότητες– επίσης αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σχετίζονται με διαταραχές του θυρεοειδούς.
[1] Doc Scientifique Aminexil Clinical 5, σελ. 6
Είναι ο θυρεοειδής υπεύθυνος για την τριχόπτωση;
Όχι απαραιτήτως – αλλά ίσως αξίζει τον κόπο να το ψάξετε, αν αρχίζετε να παρατηρείτε σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των μαλλιών σας. Συνήθως, η τριχόπτωση που συνδέεται με το υπερθυρεοειδισμό ή τον υποθυρεοειδισμό αρχίζει να γίνεται εμφανής αρκετούς μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, γι’ αυτό είναι καλό να ζητήσετε αμέσως τη συμβουλή του γιατρού σας σε περίπτωση ξαφνικής ομοιόμορφης ή διάχυτης απώλειας μαλλιών.
Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών, καθώς και για τη ρύθμιση του κύκλου ζωής των τριχών, την ανθεκτικότητα των επιμέρους τριχοθυλακίων, και τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Με άλλα λόγια, η χρόνια ή μακροχρόνια απώλεια μαλλιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Αυτό σημαίνει ότι, αν διαταραχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς –για παράδειγμα λόγω του στρες, της κακής διατροφής ή κάποια ορμονικής ανισορροπίας–, ο κύκλος ζωής των τριχών μπορεί να επιβραδυνθεί ή να γίνει ασταθής, οδηγώντας έτσι σε τριχόπτωση. Αν παρατηρείτε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, για να αποκλείσετε μια πιθανή διαταραχή του θυρεοειδούς.